Chuť Itálie za pár minut: Špagety Aglio Olio a italské risotto


Italská kuchyně je celosvětově známá pro svou jednoduchost, čerstvost ingrediencí a nezapomenutelné chutě. Mezi těmito kulinářskými specialitami najdeme recepty, které dokáže připravit opravdu každý. Dnes se zaměříme na dvě taková jídla – špagety aglio, olio e peperoncino a italské risotto. Obě jídla nejen že potěší vaše chuťové buňky, ale také vám ukážou, že kvalitní a chutné jídlo nemusí být záležitostí složitých receptů.

Špagety Aglio olio e peperoncino

Jedná se o jeden z nejjednodušších, a přesto nejvíce aromatických italských receptů. Pro přípravu špaget Aglio olio budete potřebovat budete pouze pár základních ingrediencí: špagety, čerstvý česnek, extra panenský olivový olej, čerstvé červené chilli papričky (nebo sušené chilli vločky) a sůl. Postup je opravdu jednoduchý:

1. Uvařte špagety al dente podle návodu na obalu.

2. Mezitím na pánvi na mírném ohni rozehřejte kvalitní olivový olej a přidejte tenké plátky česneku a chilli. Smažte jen dozlatova, aby se uvolnily jejich aroma, ale nezhořkly.

3. Hotové špagety sceďte a přidejte do pánve s olejem, česnekem a chilli. Promíchejte, aby se chutě spojily.

4. Podávejte ihned, případně s trochou nastrouhaného parmazánu.
Toto jídlo je skvělým příkladem, jak mohou být jednoduché ingredience přeměněny na něco výjimečného.

Italské risotto

Risotto je další klenot italské kuchyně, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Základem je použití kvalitního rýže, jako je Arborio nebo Carnaroli, které jsou známé svou schopností absorbovat hodně tekutiny, a přitom si zachovat „al dente“ texturu. Tradiční risotto můžete kombinovat s pórkem, houbami, lanýži nebo mořskými plody.

risotto

Recept na základní rizoto je jednoduchý:

1. Začněte restováním jemně nakrájené cibule na extra panenském olivovém oleji, dokud není povrch do zlatava.

2. Přidejte rýži a za stálého míchání ji nechte asi minutu „zasklovat“, aby každé zrnko bylo pokryté olejem.

3. Postupně přilévejte vývar (kuřecí, zeleninový nebo hovězí), počkejte, až rýže vývar absorbuje, a pak přilévejte další. Tento proces trvá asi 18-20 minut.

4. Risotto je hotové, když je rýže měkká, ale stále má pevné jádro. Na závěr můžete přidat máslo a parmazán pro krémovější texturu.

Pokud si chcete připravit „vylepšenou verzi“ pravého italského risotta, použijte recept na Olivovém blogu e-shopu OLIVUM.cz. Pomocí tohoto receptu vykouzlíte dokonalé italské risotto.

Obě jídla nejen že jsou svědectvím italské kulinářské jednoduchosti a elegance, ale také zdůrazňují význam použití kvalitních ingrediencí, zejména extra panenského olivového oleje. Tento olej je nejen klíčový pro dosažení autentické chuti těchto jídel, ale přináší i řadu zdravotních benefitů. Pravidelné užívání extra panenského olivového oleje podporuje funkce mozku, kardiovaskulárního systému a pomáhá snižovat cholesterol.

Jeho výjimečné složení plné antioxidantů, vitamínů a zdravých tuků činí z olivového oleje nejen kulinářskou, ale i zdravotní superpotravinu. Ať už se rozhodnete pro kterékoli z těchto jídel, nezapomeňte, že tajemství skvělé chuti tkví v jednoduchosti a kvalitě použitých surovin. Buďte tedy při výběru ingrediencí pečliví a dopřejte si kousek pravé Itálie přímo u vás doma.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Related Posts

© Tomina.cz - Všechna práva vyhrazena.