Zelí, pro naše zdraví hotový zázrak

Myslím, že v našich lokalitách neexistuje člověk, který by zelí neznal, nebo který by je neochutnal. Nejčastější úprava je vaření, známe je samozřejmě i kysané. Ze zelí se dělají polévky, hlavní jídla, saláty. Zelí se používá i jako nádivka, nebo naopak se do zelných listů balí masová náplň.  Samozřejmě je lze ve všech jeho podobách konzumovat i syrové.
hlávka zelí
Všechny druhy zelí ať již syrové nebo kysané obsahují obrovské množství vitamínů, minerálních látek. Je přirozeným a hlavně silným antioxidantem.
První zprávy o vědomém pěstování a konzumaci zelí, které byly nalezeny, pocházely s přelomu 4 a 3 století před naším letopočtem. Dokazoval, že už staří Řekové zelí hodně holdovali. Postupem věků se zelí rozšiřovalo, a stávalo se pomalu velice běžným jídlem. I když bylo hodnoceno jako jídlo sprostého lidu, pes zimní měsíce je konzumovali všichni. Už kolem 13 st. byly známy jeho léčebné a povzbuzující účinky.
Zelí bylo velmi oblíbeno hlavně proto, že se dobře skladovalo a po zkvašení se dalo konzumovat po celý rok do další úrody. Zelí proto bylo ve středověku součástí proviantních zásob velkých armád.
Zelí obsahuje vitamíny C, D, E. Dále vitamín B6 a B12. V zelí najdeme dost beta-karotenu, thiaminu, riboflaminu. Z prvků je v něm zastoupen hořčík, železo, draslík, zinek či mangan. A kromě vody obsahují cukry, tuky, bílkoviny, vlákninu, dusík a také mastné kyseliny.
Díky tomuto mixu látek má velké léčebné vlastnosti. Velice pozitivní vliv má například při léčení žaludečních vředů. Má schopnost tyto vředy zacelovat a také razantně snižuje bolest, kterou toto onemocnění s sebou přináší. Kromě léčení žaludečních obtíží se doporučuje jej konzumovat osobám postiženým cukrovkou. Zelí nejen že ovlivňuje spotřebovávání cukrů v krvi, ale přirozeně podporuje činnost slinivky břišní.
zelný salát
Kyselé zelí je výborným podpůrným lékem při nachlazeních, rýmách a dalších onemocněních. A na rozdíl od běžných léků je vyloženou pochoutkou. Není bez zajímavosti, že zelí, se stalo téměř v každém regionu naší vlasti součástí tradičních receptů. Taková Valašská kyselica to přece není jen obyčejná polévka. Říká se, že postaví na nohy nejednoho nemocného. Máte nějakou osobní zkušenost i vy?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
© Tomina.cz - Všechna práva vyhrazena.